Kinesisk urtemedicin

Urtemedicinens historie

Oprindelsen af den kinesiske farmakopé er gået tabt i fortidens tåger.

3000 år f.Kr. skulle den legendariske kejser Shen Nong som studerede medicinske urter og selv bekræftet deres egenskaber have nedskrevet det første rigtige lægemiddelkompendium, det hed ”Shen Nongs farmakope”(Shen Nong Ben Cao Jing).

  • Urter der nærer livet.
  • Urter der nærer det naturlige og vitaliteten
  • Gifte eller medicin fra giftplanter til bekæmpelse af de mest alvorlige sygdomme

Omkring år 200 f.Kr. skrev dr. Zhang Zhong Jing den mest berømte afhandling i Han-dynastiet, nemlig ”Shang Han Lun” Diskussion om ubalancer forårsaget af kulde.

Der var mere end 300 recepter og mange af dem bruges stadig den dag i dag.

Dr. Li Shizhen (1517-1593), Ming-dynastiets berømte læge arbejdede i 27 år på sit klassiske Plante- og Urteleksikon (Ben Cao Gang Mu), som den dag i dag forbliver det vigtigste referenceværk

Urtemedicin har sin oprindelse i både den taoistiske og buddhistiske tradition. Ved hjælp af meditation og chi kung øvelser observerede man virkningerne af at tage en enkelt urt. På den måde kunne man bestemme urtens kvalitet med hensyn til energi.

Var urtens energi varmende eller kølende, var retningen opad eller nedad, hvilket organ eller legemsdel gik urtens energi til. De blev også opdelt efter smag, sød, sur, bitter, skarp og salt, hver smag relaterer til et element i 5 elementen (Wu Xing).

Ved hjælp af metodiske studier var man i stand til at samle oplysninger om planter/urter, deres rødder, stængler, kviste, bark, blade, blomster og frø. Mineraler, skaller og dele fra dyreverden, så som insekter og f.eks. hjortetakextrakt (Lu Rong) som er meget varmende energi til nyrerne, blev også undersøgt på denne måde.

Normalt bruger kineserne ikke en urt alene, man blander flere urter sammen, for på den måde at få en stærkere og mere afbalanceret energi, urterne støtter hinanden efter bestemte mønstre.

Der vælges en kejser urt, som skal bestemme hvilket organ der skal påvirkes med enten varmende eller kølende energi.

Der vælges en minister eller rådgiver til at understøtte kejser urten.

Der vælges en vejviser, som bestemmer hvilken retning energien skal have opad eller nedad, indad eller udad.

Der vælges en kontrollant som skal sørge for at urteblandingen ikke bliver for voldsom, men lidt mere afbalanceret.

Urteblandingerne kan f.eks. være meget varmende, let varmende, neutrale, kølende, kolde, fugtende, tørre.

Ligesom akupunktur er urtemedicin en meget gammel og anerkendt behandlingsform i hele østen.

Man benyttede urter hvis kostændring, motion (ofte i form af Tai Chi øvelser og Chi kung), massage og meditation ikke havde hjulpet tilstrækkeligt. Urtemedicin er en meget kraftfuld behandlingsform, bruges den rigtigt, kan den virkelig støtte og balancere kroppens energi, blodet og kropsvæskerne. Urtemedicinen bliver på den måde en udvidelse af vores kost, meget nærende for kroppen, og sætter ekstra skub i et lidt langsommeligt behandlingsforløb.

I Kina har ethvert hospital med respekt for sig selv også en TKM afdeling med dertil hørende urteapotek. En kinesisk urtekyndig har mere end 3000 substanser til rådighed, det er ikke kun plante dele, men også mineraler, dyr, skaller og insekter mm. Det er meget almindeligt at ligge inde med mere end 300 forskellige urter på lageret. Nogle steder opbevarer man stadig urterne i gamle træskuffer og kæmpe lerkrukker.

I Kina forskes der i dag rigtig meget i virkningen af urtemedicin, urterne anvendes til at behandle en masse forskellige sygdomme lige fra almindelige forkølelser til kræftbehandling. Der er lavet forskellige patent opskrifter på behandling af f.eks. bivirkninger af kemokur og strålebehandling, akutte infektioner og kroniske, degenerative sygdomme.

Det anerkendes i almindelighed at kinesisk medicin kan hjælpe mod mere end 40 navngivne sygdomme. Se liste under “Hvilke lidelser behandles”.

Visse steder i Vesten er man bekymret for visse urters giftighed. Det er hel korrekt at nogle af urterne er giftige og har en meget kraftig virkning, men det er jo også derfor de aldrig gives alene, men altid sammen med en hel del andre urter i nøje afbalancerede opskrifter. I Nogle opskrifter har man afgiftet urterne ved en særlig tilberedningsmetode f.eks. iblødsætning i ingefærsaft.

Urter og urteopskrifter kan fås på mange måder. I Kina bruges mest at lave almindelig te af en urteblanding. Nogle gange koges de rå tørrede urter i vand alene eller i en blanding af vin og vand. Varigheden af kogningen afhænger af, hvad det er man koger. Generelt siger man at tunge og hårde urter skal koge længere end de lette og bløde urter, ofte tilsætter man nogle særlige urter til sidst, for at de ikke skal have kogt energien væk.

Urteudtræk som te eller efter kogning har en meget fin optagelse i kroppen og reaktionerne kommer meget hurtigere end hvis man spiser urterne som f.eks. pulver eller tabletter. En kold person vil f.eks. føle varmen sprede sig i løbet af kort tid.

Smagen kan nogle gange være det, der hedder en tilvænningssag. Lugten og smagen kan ved sarte mennesker nogle gange give dem lidt kvalme især i starten af et behandlingsforløb.

Vi kan rådgive dig i hvilke patent urteblandinger der kan gavne dig og din situation, og hvilke du skal holde fingrene langt fra. Det er idag ulovligt at sælge kinesisk urtemedicin i Danmark, men du må gerne bestille det hjem fra udlandet til eget forbrug. Her kan vi være dig behjælpelig – nogle firmaer ønsker ganske enkelt at få oplyst din behandler for sikre sig at du er godt informeret.

Book en tid

Slip dit ubehag, rygsmerter, idrætsskader, hovedpine, stress og meget mere.

Telefon hverdag bedst mellem kl. 8.30 – 9.30