Traditionel Kinesisk medicin (T.K.M.)

Historie

Traditionel Kinesisk Medicin (TKM) kan spores mere end 4.000 år tilbage. Både i Kina og på Sri Lanka har man fundet klare beviser for dens anvendelse.

TKM inkluderer teknikker som akupunktur, moksa, kopning, massage, brug af urter, kostvejledning, manipulationsteknikker, chi-kung og t’ai-chi.

Litteratur

Lærebogen “Den Gule Kejsers Klassiker” (Huang Di Nei Jing) er det ældste værk om kinesisk medicin og blev skrevet omkring 300 år f.Kr. af forskellige anonyme forfattere. Den Gule Kejser, der levede fra 2698 f.Kr. til 2589 f.Kr., menes at have inspireret værket.

Denne bog bruges stadig i dag af mange skoler inden for kinesisk medicin. Den er struktureret som en dialog mellem Den Gule Kejser og hans øverste minister, Qi Bo, og består af to dele: “Su Wen” (Ligefremme Spørgsmål), også kendt som “Klassikeren Med Dialogerne Om Indre Medicin”, og “Ling Shu” (Den Mirakuløse Akse), også kendt som “Klassikeren Med Dialogerne Om Akupunktur”.

Bogen anses næsten for at være kinesisk medicins “bibel” og blander teori om naturlove og universet med lægelige erfaringer, hvilket giver et dybdegående indblik i den menneskelige krops funktioner.

En senere klassiker, “Nan Jing” (Klassikeren Om De Vanskelige Områder), indeholder yderligere oplysninger om teorien og praksissen bag akupunktur.

En anden væsentlig tekst er “Tao Te Ching”, der tilskrives filosoffen Lao Tzu omkring 500 år f.Kr. Denne bog, som kunne oversættes til “Klassikeren om Livsenergiens Veje”, er et betydningsfuldt værk bestående af 81 korte kapitler, der detaljeret beskriver, hvordan vi kan pleje os selv og den verden, vi lever i.

 

Her kommer et fantastisk citat fra bogen

Den Traditionelle Kinesiske Medicin forsøger netop at bevare os smidige, bløde og fulde af saft og energi. Kommer vi ud for noget der gør os hårde og stive, handler det om igen at få fjernet stagnationerne, blokkeringerne og komme i balance igen.

Et menneske fødes blødt og bøjeligt, ved sin død er det hårdt og stift.
De grønne planter er saftfulde og smidige, døde er de visne og tørre.
Det hårde og stive er dødens følgesvend,
Det bløde og bøjelige er livets følgesvend.
Den ubøjelige soldat knækker.
Det stive træ brækker.
Ubøjelighed og magt forgår.
Det bløde og eftergivende består.

Den kinesiske medicin bygger på en sundhedsopfattelse fra taoismen, en gammel filosofi, hvor tao repræsenterer en grundlæggende kraft. Denne kraft deles op i to modsatrettede, men samtidig koordinerende kræfter, Yin og Yang.

Yin og Yang udgør de fundamentale principper i alting og tilbyder et komplet syn på mennesket. De er uadskillelige og indbyrdes afhængige. Betragt Yin/Yang-symbolet: Her afbildes det mørke Yin og det lyse Yang i perfekt balance. Når Yin stiger, bliver det mørkere og koldere, og Yang mindskes, så det lyse og varme aftager. Omvendt stiger Yang, når Yin aftager.

  • Chi, eller livsenergien, udspringer fra dynamikken mellem Yin og Yang. Det kinesiske tegn for Chi symboliserer åndedræt eller essentiel energi.

  • Yin repræsenterer skyggesiden af bjerget – det kølige og rolige.

  • Yang repræsenterer solsiden – det varme og dynamiske.

Kroppens totale energi, kendt som Zhen Chi, omfatter arvet energi fra forældrene (Yuan Chi), energi fra åndedrættet (Gong Chi), og energi fra føde (Gu Chi). Derudover er der forskellige typer af energi, som forsvarsenergien (Wei Chi) og energien i blod og kropsvæsker (Xue og Jing Ye).

Både kinesisk og vestlig medicin anerkender et blodkredsløb og et nervesystem, men den kinesiske medicin inkluderer også et energisystem kaldet meridianbaner, som transporterer Chi. Disse baner er forbundet med specifikke organer og er essentielle for, at livsenergien kan flyde frit og nære kroppens funktioner.

Blokeret energi kan forårsage smerter og ubehag, men kan løsnes via akupunkturpunkter, der findes på meridianbanerne. Disse punkter kan stimuleres med teknikker som akupunktur, tryk, kopping, laser og moksibustion. Yderligere kan metoder som massage, chi-kung og tai chi anvendes til at fremme energiflow og balance.

Ifølge traditionel kinesisk medicin (TKM) kan sygdom og ubalance i meridianerne skyldes ydre klimatiske påvirkninger såsom vejr og vind. Kineserne identificerer specifikke klimatiske faktorer: kulde, varme, ild, fugt, tørke og vind. Desuden kan indre emotionelle problemer, også kaldet de syv psykiske djævle—vrede, glæde, overbekymring, sorg, angst, frygt og fortvivlelse—være årsag til ubalancer. Uheld og arvelige tilbøjeligheder spiller også en rolle.

For at løsne op for blokeret energi kan man benytte akupunkturpunkter på meridianerne. Disse punkter kan stimuleres ved brug af akupunkturnåle, tryk, kopping, laser og moksa, samt gennem teknikker som massage, chi-kung og tai chi.

I traditionel kinesisk medicin (TKM) lytter lægen først til patientens historik og foretager en diagnose baseret på en række observationer og undersøgelser. Behandlingen kan inkludere livsstilsændringer og anbefalinger om kost samt øvelser som Chi-Kung og Tai Chi. Akupunktur anvendes ofte til at justere energibalancen, enten fra starten eller som en del af et forløb afhængigt af patientens energiniveau.

Et gammelt kinesisk ordsprog lyder: “At behandle en sygdom er som at grave en brønd, når man er tørstig.” Det er derfor bedre at forebygge end at behandle.

På Helseklinikken i Gjerrild tilbydes alle kendte behandlingsformer fra første konsultation for at sikre hurtige resultater. Øvelser foreslås kun, hvis patienten viser interesse; vi pådutter ikke noget.

Book en tid

Slip dit ubehag, rygsmerter, idrætsskader, hovedpine, stress og meget mere.

Telefon hverdag bedst mellem kl. 8.30 – 9.30