Fibersprængning

Vi har rigtig stor succes og erfaring i behandling af fibersprængninger. En ret almindelig sportsskade eller overbelastningsskade. De mest almindelige fibersprængninger er i læggen og i for- og baglåret.

En fibersprængning er en fiber der sprænges/rives over og der opstår en blødning i musklen. En muskel er opbygget af muskelfibre, en masse større eller mindre fibre. Fibrene går sammen i større bundter (fascikler). En muskel består af flere fascikler som igen er omgivet af en muskelhinde.

Et slag på en muskel kan faktisk ødelægge en del fibre i musklen. Fibrene knuses og resultatet virker som var de sprunget eller revet over. Behandlingen er den samme som ved almindelig fibersprængning.

Hvordan føles en fibersprængning?

En fibersprængning føles som regel som et slag, spark – en skarp smerte, der opstår meget pludseligt.

Nogle føler det som en elastik der springer i musklen. Fibersprængninger i forbindelse med løb, her vil skaden ofte sidde ret overfladisk i musklen, og kun omfatte få fibre. Større og dybere skader i musklen sker ofte ved en kraftig, voldsom og kortvarig belastning, evt. med total overrivning som følge.

En mindre overfladisk fibersprængning, giver smerte, men man kan godt bruge musklen. Man kan godt mærke en lille knude og fornemme lidt hævelse, ofte er den trykfølsom på punktet. Men ved en decideret overrivning så kan man ikke bruge musklen. Musklen vil ha meget hævelse, være meget smertefuld og ofte kan man både se og mærke skaden.

Efter nogle dage, kan der komme misfarvning af området p.g.a. blødning i musklen.

Årsag til en fibersprængning?

Oftest kommer fibersprængningen af en overbelastning, for hurtig øgning af træningsmængden. For lidt hvile mellem trængningerne udmatter og overanstrenger musklen. Der for lidt fokus på udstrækning og smidighedstræning. Mange glemmer at varme en kold muskel roligt op, – en hurtig sprint eller et hårdt spark til en bold kan beskadige en kold muskel. Det er vigtigt at sørge for at væskebalancen er i orden og sukkerdepoterne i musklen er fyldt op.

Akut fibersprængning – her er det vigtig at nedkøle skaden i ca. 20 min. ad gangen, efter ICE princippet (is compression og elevation) – gentage nedkølingen igen efter ca. 40 min. Man kan fint behandle den akutte skade med akupunktur og Laserbehandling, faktisk har det en rigtig god effekt på den akutte skade.

Patrick Power – Stress ramt

Da jeg kom til Jørgen var seriøst stresset og jeg kunne ikke se en positiv fremtid, for mig selv. Efter bare en session med Jørgen var jeg meget mere afslappet, og efter en uge, hvor jeg brugte teknikkerne selv, har jeg det langt bedre. Jeg er positivt overrasket over, hvor effektivt det har været og er.

Hilsen fra en glad og lettet
Patrick M. Powers
London UK